Turnaj 2014

28.06.2014 12:00

Davelské párky u Kocáby

Lečice nevyhrála domácí turnaj ● Nachmelení starci místo Starců na chmelu ● Matějkovo břicho vyplnilo bránu, ale dlouho nic nechytilo ● Teřich Čahouna seniora zase mnoho neběhal ● Konečně góly Ramba a Habery ● Kojencova trefa roku, Okapník se trochu zahojil ● Uznání pro Kaká Arenu   

 

Drůbeží párky firma Dolejší nevyrábí, na skladě má ovšem spoustu jiných, neméně pikantních. Fotbalisté z Davle je přivezli na lečický turnaj k pomyslnému ochutnání, rychle se rozkoukali, lekci na trávníku dvěma soupeřům udělili, načež si vítězný pohár do bistra U Pšeničků odvezli. Tolik suché konstatování k poslední akci sezony. Ačkoli Lečice musela při pořádání svého turnaje notně improvizovat, nikdo z přítomných neměl důvod sahat ke kritice. Tohle sobotní odpoledne se po všech stránkách vyvedlo.

 

Kocába Arena – Ptali se lidé z řad bývalých hráčů a diváků, proč začátek v netradiční hodinu, proč odlišné schéma a propozice turnaje. Odpověď byla prostá – kluby z nejbližšího lečického okolí účast odřekly. Proto za ni děkujme Davelským, hanspaulské partě kolem Feryho Holce z pražských Vysočan. Zbytek obstaraly dva domácí týmy od Kocáby. Vzhledem k okolnostem se kopalo na zmenšené hrací ploše, jen se sedmi muži v poli, systémem „každý s každým“ na 2 x 20 minut, aby se vše stihlo do páté hodiny.

Jak si kdo vedl?

FC Davle: Leckdo si nejspíš původně myslel, že jsou tu noví, neznají ostrost lečické břidlice, a proto na ní žádnou díru do světa neudělají. Šeredná mýlka! Hned v úvodním duelu proti lečickým „mlaďasům“ předvedli obrovské kvality, spolek vedený Okapníkem a Kojencem zostudila Davle sedmi Dolejšího párky. Ve druhém zápase hoši od soutoku Vltavy se Sázavou, trénovaní z mostu od Remagenu, přejeli i Starý pany z Vysočan, čímž vykročili za celkovým prvenstvím. Jen v závěrečném utkání nestačili na lečické „starce“, v konečném účtování to však už nic neřešilo, Davle byla lepší jak co do vzájemného zápasu s mladíky od Kocáby, tak na celkové skóre.

Davelští  po celý turnaj předváděli dynamický fotbal plný důrazu, technických dovedností, až na jednu výjimku i střelecké produktivity. Je tedy s podivem, že se tento celek na Praze-západ motá jen ve spodní polovině tabulky III. třídy a nejede na postup výš. Hráčské osobnosti na to má, třeba šikovného střelce Jakuba Houdka. V Lečici byl obzvlášť vítán další výborný fotbalista Zdeněk Hess junior, vnuk legendárního hajného z Královek. Má prý tam dokonce i vycpaného výra, kterého jeho charismatický děd kdysi choval ve voliéře u rybníku! Jednání o přestupu do Lečice (nikoli výra, nýbrž Zdeňka Hesse), kam to má blíž než do Davle, už byla zahájena, na úrodnou půdu však zřejmě nepadnou.

A to k nám ještě nepřijel jiný velký hráč Ládík Pšenička, rovněž profesionální konzument, co prý u veselých kalíšků vydrží víc, než Matějka. Dal přednost dovolené u Jadranu.

Lečice (mladí): V pátek večer se kasali, že nazítří se všemi zametou, Okapník už předem rozdával panáky. Hned ovšem dostali nakládačku od Davle a měli po ptákách. Přišel prestižní souboj s lečickými seniory a ty si už vychutnali. Také proto, že Jan Hořák-Okapník se v sestavě posunul blíže k soupeřově brance a hned se dvakrát střelecky prosadil, v následném mači s Vysočany zrovna tak a stal se tedy jedním ze dvou nejlepších kanonýrů turnaje. Byl určitě rád, mohl alespoň trochu pozapomenout na frustraci z mistrovské sezony, kde se mezi střelci od Kocáby zařadil až na třetí místo. Coby divák přivedl na poslední utkání Starců proti Davli i syna Okapníčka a učil ho neslušně fandit…

Po pomalejším rozjezdu se mezi opory týmu zařadil František Dědina-Kojenec, autor nejvýstavnějšího gólu turnajového odpoledne. Proti Vysočanům šokoval brankáře pohotovým lobem z vlastní půlky hřiště a měl i další dobré okamžiky. Když ne v mistrovském zápase, tak alespoň v tom turnajovém za Lečici konečně skóroval Tomáš Rambousek-Rambo, náš nejlepší fotbalista uplynulé sezony. Netradičně operující na hrotu útoku a stihl rovnou dvě trefy. Nejpohyblivějším mužem byl podle očekávání Tomáš Víšek-Habera a také on poprvé prorazil houževnatou gólovou blánu. Sympatickou stopu na hřišti zanechal Jakub Lampír, žák základní školy, syn někdejšího brankářského poušťáka a spoluzakladatele KRKOS.

Starý pany Vysočany: Mužstvo, jež lečický turnaj stejně jako Davle zachránilo. Dokázalo zamést s domácími dříve narozenými muži, sehrálo vesměs vyrovnané zápasy s ostatními soupeři, v nichž už se jim výsledkově nedařilo. Fery Holec alias Zlatan od Kocáby jakožto šéf týmu stihl dát jednu branku, spoluhráč Tancoš rovnou čtyři a byl tak spolu s Okapníkem ve střeleckém pořadí nejúspěšnější. Určitě nejlepším členem týmu byl však subtilní kudrnáček Kalifa. Dodejme, že každý „Američan z Vysočan“ si v Kocába Areně uhrál své a v Praze v tom při Hanspaulské lize bude pokračovat.

Lečice (starci): Původně se o nich mluvilo jako o černých koních turnaje. Aby ne, vždyť měli ve svých řadách tolik osobností a tahounů lečického A-mužstva. Pár dní předtím běžel v televizi slavný muzikál Starci na chmelu, nyní se v Lečici dávalo volné pokračování s názvem Nachmelení starci. Nemíníme nikoho urazit, nikdo z nich na place neškytal ani si během zápasů neodbíhal ulevit k potoku, avšak objemná břicha lecčemus nasvědčovala.

Do brány se velmi těšil Václav Dvořák-Matějka a my zase na to, jak mu padne brankářský dres. S určitými obtížemi ho na sebe dostal, kdekdo měl však dojem, že se mu z něj může každou chvíli vyklubat filmový Vetřelec, tak bylo triko napnuté. Tímhle se v podstatě zaplnila téměř celá branka. Vašík jeden a půl zápasu vůbec nepoužíval ruce, vystřihnout robinsonádu, to teprve ne, až syn Dominik ho k tomu donutil. V derby Starci-Mladí na něj šel Domča sám a už už se radoval z gólu, jenže Matějka částečně ohnul tělo a horní končetinou vlastní katastrofě zabránil. Poté se už solidně rozchytal.

Další majitelé rozměrných břich? Zdeněk Houska-Rohlíček to s ním umí už léta a i tentokráte to potvrzoval. Celý stadion mu aplaudoval ve chvíli, kdy Rohlíček jednoduchou zasekávačkou vyřadil ze hry Kojence a ten byl vzteky bez sebe. To Jaroslav Zboženský-Čahoun senior měl s nezamaskovatelným teřichem značné problémy. Bránil mu v rychlejším běhu, proto ta častá odpočívání na lavičce a hmatání po pivu. Jinak ovšem starý Čahoun předvedl pár výživných křížných centrů a dokázal, že z bývalého umění zase tolik nezapomněl.

Kamil Rada-Střihavka pochopitelně žádné břicho nemá, proto se dvakrát střelecky prosadil, k tomu ještě 113krát napálil z trestňáků i ze hry brankovou konstrukci. S chutí hrající Martin Rákosník-Arjen Robben hodně používal tělo a na trávníku se jiskřilo, hodně práce zastal talentovaný mladíček Pepa Koc. Proto zarazilo, že Starci první dvě utkání hrubě nezvládli a načapali až na závěr Davli.

Kaká Arena: Neexistuje jediná připomínka! Teplota piva ideální, pitné bylo i na prudkém sluníčku. První dáma Ilona Housková-Rohlíčková usměvavá a pohotová, s lednicemi plnými zdravé kořalky. I toho ferneta, byť s menší prodlevou, na lávku donesla. Jaruška Váňová-Kaká zrovna tak snese nejpřísnější kritéria. To tedy lečická dřívěji narozená děvčata nasadila dost vysokou laťku.

Že žádný ze dvou lečických týmu turnaj neovládl, je úplně jedno. Akce se vydařila, lze očekávat, že například s Davlí se teď budeme utkávat častěji a na velkém hřišti. Fotbal přece spojuje okresy.                                (msč)     

 

Výsledky

Lečice (starci) – Vysočany 2:5 (2:4). Branky: Koc, K. Rada – Javůrek 2, Tancoš, Holec, Kalifa. Lečice (starci): V. Dvořák – Váňa, Srp, Houska – M. Rákosník st., P. Svoboda – K. Rada, Koc (Zboženský st.).  

Lečice (starci) – Lečice (mladí) 1:4 (0:2). Branky: Koc – Jan Hořák 2, Víšek, Fr. Dědina.  Lečice (starci): V. Dvořák – Váňa, Srp, Houska – M. Rákosník st., P. Svoboda – K. Rada, Koc (Zboženský st., Bartoň). Lečice (mladí): Josef Hrbek – Zboženský ml., Matoušek – Fr. Dědina, Jan Hořák, Víšek – Rambousek, D. Dvořák (J. Lampír).    

Lečice (starci) – Davle 3:1 (0:1). Branky: Jakub Hořák, M. Rákosník st., K. Rada – Bouška. Lečice (starci): P. Svoboda – Váňa, Srp, Houska – M. Rákosník st., Jakub Hořák – Koc, K. Rada (Zboženský st., Bartoň).   

Lečice (mladí) – Davle 1:7 (1:1). Branky: Rambousek – Blažek 2, Bouška, Houdek, Hess, Hofman, Přibyl-Pierre. Lečice (mladí): Josef Hrbek - Zboženský ml., Jan Hořák, Matoušek – Fr. Dědina, J. Lampír – Rambousek, D. Dvořák.

Lečice (mladí) – Vysočany 5:2 (2:2). Branky: Jan Hořák 2, Fr. Dědina 2, Rambousek – Kalifa, Tancoš. Lečice (mladí): Josef Hrbek – Zboženský ml., Matoušek – Fr. Dědina, Jan Hořák, Víšek – Rambousek, D. Dvořák (J. Lampír).

Davle – Vysočany 4:2 (2:0). Branky: Houdek 2, Hess, Vodička – Tancoš 2.

 

Zápasy řídili lečičtí rozhodčí M. Rákosník ml., Štěpán, Rambousek, hrálo se dne 28. června 2014 na 2 x 20 minut.   

 

Tabulka turnaje

1. Davle                                           3    2    0    1         12 : 5                  6

2. Lečice (mladí)                             3    2    0    1         10 : 10                6

3. Vysočany                                     3    1    0    2          9 : 11                 3

4. Lečice (starci)                              3    1    0    2          6 : 10                 3

 

Nejlepší  střelci turnaje

4 – Jan Hořák (Lečice mladí), Tancoš (Vysočany), 3 – Fr. Dědina (Lečice mladí), Houdek (Davle), 2 – Koc, K. Rada (Lečice starci), Rambousek (Lečice mladí), Blažek, Hess, Bouška (Davle), Kalifa, Javůrek (Vysočany), 1 – M. Rákosník st., Jakub Hořák (Lečice starci), Víšek (Lečice mladí), Přibyl-Pierre, Hofman, Vodička (Davle), Holec (Vysočany).

 

Vítězný tým Davle

Lukáš Fiala, Lukáš Zelenka, Jakub Obermajer, Matěj Vodička, Zdeněk Hess, Václav Blažek, Tomáš Sklenář, Pavel Bouška, Jan Hofman, Oldřich Přibyl-Pierre, David Klas, Jakub Houdek, Michal Petrák.

 

Výroky dne

„Těším se, až přejedu fotra.“ (Čahoun junior)

„Čahoune  mladej, zejtra budeš bez oběda! Takhle potupit fotra jeslemi.“ (Hrubesch z lavičky)

„Bráním si svoje záda, neser mě!“ (Rákoska senior se na hřišti rozčílil)

„Ty č….u, ty mi nelez na oči! To udělá zmrd, že slíbí a nepřijde!“ (Kojenec vítal Arnošta)

„Komu říkáš vole?“ (rozhodčí Bolek na Kojence)

„Nemudruj a obleč sa, létáš tady nahé.“ (Bolka pořád rozčiloval Kojenec)

„Arnošt je hovado, Arnošt je hovado! (Okapník a Okapníček skandovali z lavičky). „Táta je to samý!“ (Odpověď Arnoštova)

„Čahoune, ty jsi dřevák!“ (Čahoun junior z lavičky na chybujícího otce)

„Já už nemůžu, já mám nehty dole, ty vole.“ (unavený Střihavka)

 

Fotogalerie zde>> a ze zápasů zde1, 2, 3, 4, 5