26. Velká Lečice - Stará Huť

14.06.2014 13:00

Střihonohý Kamil. Pardon, i střihohlavý

Od kosích bratrů se odpoutal větrný kohout ● Gentleman Okapník, zrovna tak Kojenec ● Camillo Radão posílí na MS Portugalce? ● Lečice celou sezonu bez penalty a Libuna bez gólu ● Svět se zbláznil, fotbalu rozumějí i ženské   

Fotbalová sezona 2013-14 jest minulostí. Dramatické dostihy o krále lečických střelců zrovna tak. Z tria KOS (Kojenec, Okapník, Střihavka) nakonec zbyli dva večerníčkoví kosí bratři, jimž uletěl větrný kohout Kamil, střihonohý i střihohlavý. Pokud jde o týmový úspěch, tady hoši od Kocáby zaznamenali nejen bezpečnou záchranu ve III. třídě, ale pokračují rovněž v nevšední sérii. Výhra nad Starou Hutí znamená již desátý domácí zápas bez porážky v řadě!

 

LEČICE     –     STARÁ HUŤ      5 : 3

Kocába Arena – Ze soupeře před zápasem ani moc strach nešel. Zato houstla atmosféra mezi třemi lečickými kanonýry, každý z nich se chtěl na závěr prosadit a prestižní ocenění si vydobýt. Prosadili se všichni, ale pouze jeden z nich, ten nejklidnější a nejsebevědomější, vícekrát. A to nakonec o všem rozhodlo.

Už ve 4. minutě se trefil první kosí bratr – František Dědina-Kojenec, efektní rybičkou. Tím pádem vedl nad Střihavkou 12:11. Přesným centrem od potoka jej našel Okapník, který klidně mohl akci zakončit jinak, ovšem nezapřel v sobě gentlemana. Vždyť ještě o týden dříve mínil Kojencovi gól v Petrovicích odmazat, dokonce koláč na něj napráskal, ale nyní přátelský vztah ke krámskému sousedovi potvrdil.

Za pouhých pět minut už to bylo 2:0. Před „dolním“ vápnem hosté faulovali Štěpána a vytušili, že se na ně blíží pohroma. Aby ne, Stará Huť leží téměř v sousedství Nového Knína a o umění specialisty od Kocáby museli dobře vědět. Druhý z kosích bratrů Kamil Rada-Střihavka to s pomocí teče ve zdi z trestného kopu šťouchl na správné místo a s Kojencem to měl srovnané 12:12. 

A nejen to. Po pondělním zápase mistrovství světa, v němž Portugalsko utrpělo debakl od Německa a Cristiano Ronaldo se při trestňácích totálně znemožnil, volal do Lečice kdosi z portugalského svazu. Že prý Kamila už dlouho sledují a nyní mu jejich občanství nabízejí. V těchto dnech by měl sudovický mág pod novým jménem Camillo Radão už cestovat do Brazílie! 

Po další chvilce to měl Okapník vymyšleno tak, že vyrobí penaltu, vůbec první v sezoně, sám si ji kopne a vrátí se tak do střeleckých závodů. Lečický kapitán byl skutečně ve vápně sražen, jenomže rozhodčí Švidkov s tím nic neudělal, čemuž se divili i samotní Huťáci. Zuřil Velibor Váňa, jenž před utkáním prohlašoval, že Hořiho by k penaltě nepustil. „Abych za celý ročník nedal jediný gól, to se mi ještě nestalo,“ ulevoval si Libuna.

Soupeř tedy ještě na ručník nebyl, místo toho korigoval skóre. Po lečické ztrátě míče pod strání měl Snopek volnou cestu do brány.

Rozhodně to nechtělo, aby se jasný zápas přetvořil v nervák. Proto hned v úvodu druhého poločasu Lečice na Huť zase vletěla. Nejdříve se sám směrem k bráně vydal Kojenec. Patrně se hodlal kdekomu zalíbit, proto místo chladnokrevného zakončení sólové akce ještě klička navíc. A tak Kojenec věnoval balon gólmanu podobně, jako když v Knihovně podává panáka Richmondovi.

Lečické snažení pokračovalo, avšak zatím stále jalově. Závar po rohovém kopu a Štěpánova hlavička do břevna. Střihavka osamocený před brankářem, nato dvojitý odpíchnutý Rittberger a komický pád. Srpova táhlá střela, již gólman odvrací na roh.

V 63. minutě se to konečně znovu utrhlo, souboj lečických střelců definitivně poznal vítěze. Akce Štěpánova, centr Okapníkův od lávky. Střihonohý Kamil Rada-Střihavka tentokrát nastavil čelo, rázem byl střihohlavý a změnil skóre na uklidňujících 3:1, Kojencovi utekl na 13:12.

Zdaleka to nebylo všechno, poněvadž si vzal slovo Petr Štěpán-Bolek, jenž parádním lobem zvýšil na 4:1. A pak přece jen i třetí kosí bratr Jan Hořák-Okapník. Protože i Kojenec je gentleman. Vrátil sousedovi přihrávku na svůj gól, přesným pasem Hořiho nalezl a ten si pak z ostrého úhlu brankáře krásně udělal – 5:1.

Jenomže Stará Huť ani tentokrát ručník na lečickou břidlici nevhodila. Po rohu jí pomohla vlastní houstička Rohlíčkova, vzápětí i host Horčic předvedl, že trestné kopy mistrně neovládá jen Střihavka a už to bylo jen 5:3. Hoši od Kocáby ještě chtěli něco přidat, to se ví, leč na nové navýšení skóre už nezbývaly síly ani čas.

Po závěrečném soudcovském hvizdu sezony se lečickou kabinou samozřejmě nesl vítězný pokřik a počítání gólů, následovaly velké gratulace Střihavkovi k nedávným čtyřicátinám, k primátu nejlepšího kanonýra od Kocáby zrovna tak.

Pakliže by někdo uvažoval ještě v jiném duchu, jistě by se zarazil. Svět se asi zbláznil. Jak to, že fotbalu takhle dobře rozumějí ženské? Místo aby celý den stála u plotny či u žehlicího prkna, Jaruška Váňová-Kaká v předzápasové anketě na téma „Kdo bude nejlepším lečickým střelcem“ správně předpověděla Kamila Radu. Zcela určitě by tak učinila i paní Miluška Smetanová, po léta považovaná za největšího ženského fotbalového experta od Kocáby.

Krásně uzavřená sezona, úleva, krátký odpočinek a 28. června vrcholná událost roku. Přijďte na lečický turnaj!                                 (msč)        

        

Branky: 9. a 63. K. Rada, 4. Fr. Dědina, 71. Štěpán, 73. Jan Hořák – 39. Snopek,76.vlastní Houska, 78.Horčic. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 7. ŽK: Srp. Vrchní komisař: Miloslav-Valda Melichar (Senešnice) 8. Diváci: 103. Poločas: 2:1. Hráno 14.6. 2014.      

 

Lečice: Josef Hrbek 8 – Váňa 8, L. Kostečka 8,5, Srp 8,5, Houska 8 – Fr. Holec ml. 7 (64. Zboženský ml. - ), K. Rada 9, Fr. Dědina 8,5, Jakub Hořák 8 – Jan Hořák 8,5, Štěpán 8,5. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 9. Vedoucí mužstva Jiřina B. Víšková 10.

 

Lavička: Víšek. Chyběli: Josef Smetana ml., Messi (zranění), M. Rákosník ml. (zranění, přítomen na stadionu), P. Svoboda (péče o lečické ženy), Tokaji (dovolená), Rambousek, Toman, Matoušek, Dušák (?).

Hráč utkání: Kamil Rada-Střihavka

Střelci Lečice – konečné pořadí: 13 – K. Rada, 12 – Fr. Dědina, 11 – Jan Hořák, 5 – Messi, 3 – Jakub Hořák, Tokaji, 2 – Josef Smetana ml., Toman, 1 – Bohuslav, Fr. Holec ml., Josef Hrbek, L. Kostečka, M. Rákosník st., M. Rákosník ml., Srp, Štěpán, Zboženský ml.

Neprůstřelnost brankáře – konečné pořadí: 1. P. Svoboda – 256 minut, 2. Josef Hrbek – 108 minut, 3. Štěpán – 73 minut, 4. Fr. Holec ml. – 11 minut.

 

 

Výroky dne

„Tak mi promiňte, že jsem si jednou vystřelil na bránu.“ (Arnošt poté, co po svém trestném kopu nechal vyniknout gólmana)

„Dneska se nachlastám, nažeru a dvě kila přiberu zase.“ (zcela upřímný Hrubesch)

 

A co na to: Kamil Rada

Budu hrát za Portugalsko.

Ale jen když bude mít Ronaldo dost gelu!

S noblesou to zvládl. Nic nedbal na dohady, spekulace, ovzduší plné napětí. V posledním utkání mistrovské sezony prostě KAMIL RADA-STŘIHAVKA vstřelil dva góly a po zásluze se s 13 přesnými zásahy stal králem lečických kanonýrů. Ve čtyřiceti letech je ovšem připraven dát jich za sezonu ještě nejméně dvakrát tolik, jako to už dokázal v Novém Kníně. Teď si jen odskočí na mistrovství světa, v portugalském dresu udělá z Ronalda pouhého nosiče vody – a potom… Kojenče, Okapníku, Messi, Pišto, Arnošte, třeste se! 

Sliboval jsi před Hutí nějaký gól, aby se ti dva (Okapník a Kojenec) nehádali. Slib byl splněn. Kde se v tobě vzalo takové sebevědomí?

Nevím, jestli je to o sebevědomí, hlavně že se nad Hutí vyhrálo. Pokud jde o celou sezonu, vím, že se za mne daly peníze, musel jsem ukázat, že to nebylo zbytečně. Trestňáky se mi dařily, padalo to tam skoro samo a s jídlem roste chuť, pak i sebevědomí. Ty další góly taky nebyly těžké, stačí, když spoluhráči dobře přihrávají. 

Byl už jsi někdy v kariéře nejlepším klubovým střelcem, třeba v Kníně?

To už byl. V knínském béčku, když se z III. třídy postupovalo do přeboru. Dal jsem tehdy kolem třiceti gólů. Proměnil jsem skoro všechny trestňáky, kopal taky penalty. Z těch jsem dal nějakých osm až deset gólů.

Co bude s Pepou Smetanou, až se vrátí do sestavy? Necháš Průjezďáka, aby si kopl aspoň jeden trestňák?

Určitě jo. Vždycky záleží, jak se domluvíme. Smety je přece v Lečici ikona, neměl bych s tím problém, rád se s ním o to podělím. Ovšem záleží na tom, jestli ještě vůbec přijede, ne jen jednou za pět zápasů, musí zlepšit přístup. Ale vím taky dobře, že toho má teď hodně před sebou. Čeká rodinu, to je velká zodpovědnost, doma bude hodně vytížený.

Připravuješ se na to, že budeš povolán do portugalské reprezentace? Cristiano Ronaldo je na mistrovství světa při trestňácích neschopný.

Jsem na to připraven. Bude ovšem záležet na tom, jestli má Ronaldo dost gelu na vlasy, já bych ho přece taky potřeboval. Dva nagelovaní na trestňáky, to tedy nevím, jestli by to vůbec ustál. Řekl bych to asi takhle: za Portugalsko klidně, ale jen s Ronaldovým gelem a s Ronaldovým alespoň polovičním platem!                                                (msč, ing. Tonka, ing. Matějka)