18. Velká Lečice - Mokrovraty

19.04.2014 17:00

Robben a Horváth. Jak se to rýmovalo

Lečice znovu vyštrachala netradiční střelce ● Hrubesch nebyl u synovcovy historické trefy ● Kozel konečně vlezl do brány ● Odkud se vykulil kulaťoučký Čahoun senior? ● Becherovky bylo výjimečně dost, i pro Beherovku ● Pan Švidkov nám od psa nechal počurat lavičky, poroste tam šťovík?

Pět gólů z posledních dvou zápasů a čelo lečické tabulky střelců se nepohnulo. Protože skórovali samí v sezoně premiéroví střelci, Pepa Hrbek se dokonce za hochy od Kocáby trefil poprvé v životě. Výhru nad Mokrovraty zařídili muži, kteří dávají značný důraz na stravovací režim. Zatímco Martin Rákosník senior nikdy nejde hrát fotbal, je-li hodinu, dvě po jídle, Pepa musí napřed zvládnout dvě snídaně a pak ošidit oběd. Jak se to jen rýmuje, pakliže tihle dva zastíní všechny tradiční střelce.

 

LEČICE    –    MOKROVRATY     2 : 0

Kocába Arena – Zase byly před utkáním nervy. Znovu spousta omluvenek, a to i od trenéra Hrubesche, který jel koučovat vnučku až do Chomutova. Mužstvo stavěl Kozel, ovšem musel si vlézt do brány, aby mohl být Pepa Hrbek použitelný v poli. Nejjednoduší to měl se složením stoperské dvojice, neboť se po delší době opět sešel FC Průjezd.

Celý první poločas se hrál tak příšerný fotbal, že by trávník odporem pokoláčovali i zapřísáhlí abstinenti. Záloha nezaložila jediný kloudný útok, na branku nešla jediná střela, to se ví. Všechny pokusy o individuální akce ztroskotávaly na pohyblivějších soupeřích, prosadit se nedokázali ani takoví tahouni jako Kojenec či Okapník. Ze druhé půle, jež se měla hrát „nahoru“, šel oprávněný strach.

Žádné obavy naopak nechovali dva vzácní diváci. Bývalí hráči a spoluzakladatelé KRKOS. Jaroslav Zboženský-Čahoun starší dorazil z Krámů prokazatelně na motorce, jak stál u lavičky, nešlo si nevšimnout helmy pod trikem. Vladimír Dvořáček-Beherovka se nehnul od kulatého stolku před kantýnou, vydatně konzumoval, což je důkaz, že už mu po novoročním mariáši otrnulo. Bylo též vidět, že Rohlíček po minulém domácím zápase dodržel slovo a becherovky měl v Kaká Areně asi o dva panáky víc, fernetu pro Čertíka zrovna tak…

Mnohem důležitější pro Lečici bylo, že převlečena do dresu se o přestávce kolem kabin rozcvičovala ještě jedna povědomá tvář. Někdo si mohl myslet, že Rusko po Krymu a východní Ukrajině zabírá ještě okres Příbram, zdání však klamalo. To Bayern Mnichov povolil Arjenu Robbenovi zahrát si v Čechách hokej a zakopat si za hochy od Kocáby!

V šatně se během přestávky rozhodně muselo něco stát. Anebo se na slunci objevily skvrny (jak lečická vítězství komentuje Jarda Holinka), v soupeřův neprospěch se snad opožděně naplnilo proroctví starých Mayů o konci světa.

Lečice sice neovládla střed pole, zato její protiútoky začaly být nebezpečné až běda. Hned po obrátce najel do vápna Jan Hořák a efektně přeloboval (!) brankáře. Jaká škoda, že míč skončil těsně vedle tyče v postranní síti. Najednou se kopala spousta rohů, před bránu Mokrovrat létal jeden jedovatý centr za druhým. V 66. minutě hodil Okapník od potoka aut, balon přes Kojence doputoval k hranici trestného území, kde ho Martin Rákosník st.-Arjen Robben z voleje chladnokrevně a precizně uklidil do dolního kouta brány – 1:0. Nikdo by to nekopl lépe. Kdyby pálil Kojenec, míč by se hledal až na železniční stanici v Nových Dvorech, střílet Hoři, vzalo by to někde nad střechou od kabin faleš a doletělo na parkoviště davelské firmy Dolejší.

Hosté nám logicky začali zatápět, jenže lečická defenziva fungovala spolehlivě jako Matějkovo fáčko. Pozičně dokonalý Josef Smetana posbíral každý míč a hned ho přesně lifroval na nohy spoluhráčů, druhý Průjezďák Tomáš Rambousek vyhrával všechny souboje, balony vyvážel dopředu a ještě se hrnul do koncovky. V brance vládl Petr Svoboda. Parádně zneškodnil trestný kop, kryl pár štiplavých střel, odvracel balony ze skrumáží.

To nejlepší však přišlo deset minut před koncem. Kousek za půlící čarou se v hraniční situaci ocitl Okapník, hosté řvali a přestali hrát. Toho lečický kapitán využil, prosprintoval kolem potoka a od lávky poslal přízemní centr do míst, kde končí šestnáctka a začíná prostor za ní. Josef Hrbek-Horváth už dávno předtím potil krev a v duchu by dal tři čtvrtě kila sekané ze své kilogramové porce k snídani, jen aby se pískal konec. Klobouk dolů před ním. Učebnicově si to zpracoval a došel s tím do prázdně brány, poněvadž gólman se zaměřil na Okapníka – 2:0!

Rýmovačka Robben – Horváth byla složena a on to šéftrenér neviděl. Hrubesch synovcův pozoruhodný kousek začal slavit až za tmy, kdy se dostavil do kabin, zato přestal až někdy v neděli večer, podle slov svého bratra a Horváthova otce strávil celý pondělek lízáním ran.

Poslední minuty byly ještě náročné, ale s vypětím jsme je přežili. Navíc také Lečice hrozila a svůj premiérový gól si mohl vychutnat i hlavičkující Rambo. „Brankář mi málem urazil hlavu,“ ulevil si Průjezďák I. Zbytek dne se změnil v obvyklou hektiku, hlavním hrdinou byl samozřejmě Pepa Hrbek. Nikomu nevadilo, že rozhodčí Švidkov si na hřišti vyvenčil psa. U počuraných laviček do turnaje vyroste šťovík.                                                  (msč)

 

Branky: 66. M. Rákosník st., 80. Josef Hrbek. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 9. Bez ŽK. Vrchní komisařky: Miluška Smetanová (Praha) 8, Ildikó Pištová (Nyíregyháza) 9. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 6. Kaká Arena: Jaruška Váňová-Kaká 9, Ilona Housková 8,5, Simona Housková 7,5. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 0:0. Hráno 19.4. 2014.

 

Lečice: P. Svoboda 9 – Váňa 8, Josef Smetana ml. 9, Rambousek 9, Matoušek 8 – Fr. Dědina 8, K. Rada 8, Messi 7 (46. M. Rákosník st. 8), Jan Hořák 8,5 – Josef Hrbek 8, Tokaji 8. Trenéři Petr Svoboda 9, Zdeněk Houska 9. Vedoucí mužstva Jiřina B. Víšková 10.

 

Lavička: Houska, Dvořák. Chyběli: Štěpán (zranění), Zboženský ml. (nemoc, přítomen na stadionu), L. Kostečka, (zaměstnání), M. Rákosník ml. (hokej), Jakub Hořák (mimo republiku), Toman, Fr. Holec ml. (škola), Srp, Dušák, Víšek (?).

Hráči utkání:

Tomáš Rambousek-Rambo, Josef Smetana-Průjezďák, Petr Svoboda-Kozel

Střelci Lečice: 9 – Fr. Dědina, Jan Hořák, 8 – K. Rada, 3 – Tokaji, 2 – Jakub Hořák, Josef Smetana ml., 1 – Fr. Holec ml., Josef Hrbek, Messi, M. Rákosník st., M. Rákosník ml., Srp, Štěpán, Toman.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 256 minut (do dalšího zápasu jde se 135 minutami), Josef Hrbek – 108 minut (do dalšího zápasu jde s 45 minutami), Štěpán – 73 minut (do dalšího zápasu jde se 17 minutami).

 

 

Výroky dne

„Blíží se ti katastrofa!“ (Libuna spatřil na lávce Ildikó Pištovou a litoval Čertíka)

„Chodím, chodím, ale neudělám krok.“ (Messi stěžující si na bolavé tříslo)

„On zase přibral, blíží se to k metráku.“ (pan Dolejší o svém synovi)

„To byl hokejový příklep.“ (Průjezďák o Rákoskově gólu)

„Hoďte mu to ještě jednou a on se do toho trefí lopatou.“ (pan Rákosník o svém synovi)

„Františku, co naděláš, kopeme.“ (Rohlíček na faulovaného a rozčileného Kojence)

„Ty mě honíš!“ (Rambo na ostře přihrávajícího Tomáše Matouška)

„Má chodit na fotbaly.“ (Horváthův názor na skutečnost, že trenér a strýc Hrubesch neviděl jeho gól)

 

A co na to: Josef Hrbek starší

Pepa se po své svatbě přestěhuje na Požáry,

ale až budou kočky pryč

Již nemusí jen rozšiřovat svou sbírku starých mincí a hrabat se ve vojenské historii. Teď může JOSEF HRBEK senior založit kroniku o fotbalových úspěších svého syna, vylepšovat mu snídaně. A třeba i občas zajít do lečické Kocába Areny, když na to nemá čas bratr a trenér Hrubesch.

Pochlubil se doma Pepa, že dal svůj první gól za Lečici? Jsi na něj dostatečně pyšný?

To víš, že jo. Hlavně mám radost, že se někdo bude muset ženit. Slíbil to, až dá Pepa gól a teď prý půjdeme na svatbu. Co chceš za svatební dar? Kocoura? A jak potom budeš vozit děti do školy? Vždyť na Požárech není pořádná cesta.

V kolik hodin vlastně přišel? A nevypadal zase „jako když nadloube volovi“?

Já ho neviděl. Ale ráno byl čilý, úplně čerstvý. Na rozdíl od jiných, co jsem viděl v šest ráno. Asi šel někdo ještě po půlnoci ke Kuličkovi nebo do Knihovny, ovšem Pepa nikde nebyl.

O Pepovi se ví, že dává značný důraz na kvalitní snídani. Pamatuješ si ještě, co vytáhl z lednice v sobotu před zápasem?

Nesleduji ho. Já hlavně koukám na to, co mám k snídani sám.

Teď by se prý mohl konečně oženit. Co na to říkáš a kde budou mladí bydlet?

Napřed musí někdo splnit slib, pak se dá uvažovat i o Pepově svatbě. Tady u nás je místa dost, ale mohl by bydlet i na Požárech. Avšak jedině v případě, že budou všechny kočky pryč.                                                       (msč)

 

Fotogalerie >>