17. Velká Lečice - Dobříš C

13.04.2013 16:30

Rákosku na Rákosku nebrat!

Dědo, kdes byl, kdo bude pyšný na vnuka? ● Dobříš dobrá, ale dřela se zbytečně ● Kozel junior v bráně zastiňuje tátu ● Skvělého Rohlíčka málem křísili ● Rada dřel až do krve ● Okapník vzorným kapitánem ● Vyhlídka prošel kontrolou

Další zápas, co vejde do historie! Lečice byla už na podzim proti Dalekým Dušníkům zralá na nejméně sedmičku, avšak s vynikajícím Kozlem v bráně nakonec zvítězila. Nyní nás Dobříš zrovna tak mlela, ale přišli na ni Rákoska a – skvěle chytající Kozel junior. Tak se pletou z exkrementů biče! A pozor, z Kocába Areny se stává nedobytná pevnost, naposledy tu Lečice padla 22. září 2012 proti Kamýku (1:2). Žiletkovou břidlici, zlověstně hučící Kocábu, nevyzpytatelného Vyhlídku na všechny soupeře!

 

LEČICE    –   DOBŘÍŠ C    2 : 0

Kocába Arena – Opravdu parádní mač! A to se vším všudy. Třeba předzápasová příprava vyšla dokonale. Kapitán Jan Hořák-Okapník opět skvěle spolupracoval s vedoucími mužstva, prokázal jedinečný přehled o číslech na dresech, posloupnosti registraček, o což se žádný z jeho předchůdců s páskou na rukávu nestaral, dokonce ani legendární Roman Hes. Trenér Hrubesch byl v kabině div ne zbytečný!

Václav Rákosník-Vyhlídka zrovna tak potěšil. Zkoumala se jeho čerstvost či nečerstvost, komise puritánů v čele s Okapníkem a Kozlem nakonec usoudila, že otec budoucí inženýrky Bobeše rozhodčího Kobíka dechem neporazí a oranžovou vestu hlavního pořadatele tentokrát dostane.

Zajímavý byl též pohovor s Rákoskou juniorem. Ten prokázal zdravou ctižádost – známka 9,5 proti Staré Huti prý byla málo, teď prý zahraje na čistou desítku. Zahrál.

Celý první poločas jsme čelili nevídané dobříšské smršti. Před naší „dolní“ bránou se rozpoutalo peklo, Kozlův syn sebou musel mezi tyčemi pořád mrskat. Přetížená obrana lapala po dechu, a to si ještě zametač Okapník před vápnem dovoloval drzé kličky a ne každá mu vyšla. Nemít hosté vychýlenou mušku, druhá půle se mohla hrát už jen z povinnosti.

Lečice s výjimkou Kamila Rady vůbec neudržela míč ve středu pole, Rákoska, Kojenec i Arnošt připomínali nudle v bandě. Útočné snažení nebylo vidět, do přestávky se hoši od Kocáby dostali sotva dvakrát do šestnáctky. I proto byl poločasový hvizd pana Kobíka přivítán s obrovskou úlevou.

Těžko říci, co trenér Hrubesch do hráčů o pauze napumpoval, zcela určitě Rohlíčkovi zvýšil dávku francovky. Jedné výhody si byl mančaft jistě vědom sám – bude se kopat „dolů“ a tam Lečice zpravidla své domácí zápasy rozhoduje. Teď to měli být dobříšští zadáci, kdo si bude párat látku a maso na břidlici pod světličkou. Zejména gólman se ocitl ve složité situaci, hleděl přímo do ostrého slunce nad kabinami a dění před sebou viděl tolik rozmazaně, jako kdyby chytal předseda KRKOS po 113. rumu…

Zpočátku to vypadalo, že Dobříš bude pokračovat v tlaku z prvního dějství. Jenže stále zahazovala, co se zahodit dalo. V cestě jí navíc stál fenomenální Tomáš Svoboda-Kozlíček. Takový postřeh nemá ani jeho táta, inu, už je mu čtyřicet… Junior má parametry pro daleko vyšší soutěž, přitom je to kliďas a skvělý organizátor defenzivy.

Jak se bojuje u Kocáby, předvedl Kamil Rada, ten vydrží úplně všechno. V jednom souboji mu protihráč loktem rozbil nos, krevní skupina AB se rozlévala po trávníku. Ženská fotbalistka Markéta Záhorská přispěchala s papírovými ubrousky na smrkání a Střihavka jel dál.

Už se lépe dýchalo, poněvadž Lečice dávala hostům méně prostoru a začala sama útočit. Dát gól od sluníčka poloslepému brankáři, k tomu vůbec nebylo potřeba dostat balon do šestnáctky. Fyzicky nadupaný Martin Rákosník mladší předvedl efektní taneček pod strání, načež vypustil střelu, při níž šel míč přes celou bránu přesně do šibenice. Lečice nečekaně vedla!

To Rukavičkáře rozhodilo. Najednou jim přestaly vycházet přihrávky, míče utíkaly do autu, začali si nadávat. Stačilo jim pak humpolácky zahrát malou domů a říci si o druhý trest. Situaci si Rákoska junior vyčíhal jako kočičí inženýrka pasoucí po neopatrné sýkorce. Vběhl mezi sochy od dobříšského zámku a brankáře si vychutnal po vzoru jmenovce Martina Straky, vůdce plzeňských hokejistů.

Žel, děda to z lavičky neviděl! O poločase chvátal na jiný fotbal… Rozhodně už nemusí být na prapotomka tolik přísný. Mladý má povoleny jakékoli vylomeniny, rákosku na Rákosku už nikdy nebrat!

Do konce utkání zbývalo jen pomoci Kozlíčkovi vychytat nulu. To se povedlo a Tomáš Svoboda neinkasoval už 150 minut, v žebříčku lečických brankářů již předstihl svého slavného otce! Při odchodu do šatny se jen potácel Zdeněk Houska-Rohlíček, vždyť tolik skluzů neudělá ani na lešení. „Já jsem vyřízený, málem mě z placu museli odnést,“ svěřil se mávači Matějkovi. Trenéru se po tváři rozléval typický blažený výraz. „Tak jsem byl zase jednou zralý na koronárku,“ vypadlo z Hrubeschových spokojených úst.

Proboha, jenom ať po vydařeném lečickém dni zase nepřijde temná noc! Ať na další mistrák do Kamýku přijedou ti samí hráči, co porazili Dobříš C a k vidění budou opět Průjezďák a konečně i Messi! Ať se uzdraví Kozel! Ať náročná manželka pustí na fotbal Bolka Břečku-Štěpána! Kompletní Lečice pak může udolat opravdu každého.                                                  (msč)                

 

Branky: 70. a 81. M. Rákosník ml. Rozhodčí: Kobík (Daleké Dušníky) 9 – Dvořák (Nové Dvory), M. Maršík (Velká Lečice). Vrchní komisař: Jiří Krása (Mníšek) 7. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 8,5. Bez ŽK. Diváci: 73. Poločas: 0:0. Hráno 13.4. 2013.

 

Lečice: T. Svoboda 10 – Váňa 8, Jan Hořák 8,5, Houska 9, Tokaji 8,5 – M. Rákosník ml. 10, K. Rada 9, Fr. Dědina 8,5, Jakub Hořák 8 (86. Zboženský ml. - ) – L. Kostečka 7 (70. Dušák - ), Kopeček 7,5 (89. Josef Hrbek - ). Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 9. Vedoucí mužstva Jiřina B. Víšková 10.

Lavička: -. Chyběli: P. Svoboda, Fr. Holec ml., Srp (zranění), Josef Smetana ml., Messi (zaměstnání), Štěpán (zákaz od manželky), M. Rákosník st. (?).

Hráči utkání: Tomáš Svoboda-Kozlíček, Martin Rákosník ml.

Střelci Lečice: 5 – Bureš, Kopeček, M. Rákosník ml., 4 – Tokaji, 3 – Fr. Dědina, Jan Hořák, L. Kostečka, 2 – Jakub Hořák, Messi, Váňa, 1 – Dušák, Josef Smetana ml., P. Svoboda.

Neprůstřelnost brankáře: T. Svoboda - 150 minut (do dalšího zápasu jde se 150 minutami), P. Svoboda - 133 minut (do dalšího zápasu jde se 111 minutami), Josef Hrbek – 66 minut (do dalšího zápasu jde s 21 minutami).